Nu lämnar vi snart hundens år och går in i grisens år.

gris

Nu lämnar vi snart hundens år och går in i grisens år.
Det kinesiska nyåret (eller Vårfesten som det också kallas) närmar sig med stormsteg. Och det märks på gator och torg i mittens rike. Alla skall fylla kylskåpen och ALLA skall köpa en biljett hem. Man måste köa
i timmar bara för att betala det dubbla jämfört med reguljära priser.

Kinesiska nyårsdagen infaller alltid på den första nymånen efter det att solen lämnat Stenbockens tecken och kommit in Vattumannens. Enklare uttryckt äger detta rum någonstans mellan den 21:a januari och 19:e februari. 

Det nuvarnade året kommer att avslutas den 17 februari 2007 efter 385 dagar vilket gör det till det längsta året i den kinesiska månkalendern sedan 1944. 18 februari är första dagen på nästa år.


Det kinesiska nyåret är för kineserna vad julafton är för svenskarna:
man skall träffa släkten, gåvor skall skänkas (röda kuvert med pengar i de flesta fall), mat skall ätas, smällare skall smällas (för att skrämma ut de onda andarna). Bara tomten saknas.

I 15 dagar skall det firas (enligt traditionen, men de flesta har inte ledigt mer än några dagar). Det hela avslutas med den så kallade lyktfesten då man sätter ut papperlampor i olika former och figurer.

Den traditionella kinesiska tideräkningen följer den så kallade månkalendern, som stadfästes av kejare Huang Ti ca år 2600 före Kristus.

Om du är född år 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983 eller 1995 är du en gris!
Grisens år är år 4705 enligt den kinesiska kalendern och inträder den 18/2/2007.

Är du född ett annat år och vill veta vilket djur du är, kolla
här.

Tolv olika slags djur är knutna till kalendern. De tolv djuren är: råtta, oxe, tiger, hare, drake, orm, häst, bock, apa, tupp, hund och vildsvin.

Kommentarer
Postat av: Birgitta

Birgitta är en Hund
Stefan är en Apa


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback