Den Purpurröda Förbjudna Staden

Idag har vi varit turister. Riktiga turister med en guide som har en flagga.
Vår guide heter Li.


Dagens plan var att besöka Himmelska fridens torg och Den Förbjudna Staden. Men just nu pågår ett politiskt stormöte i "arbetarnas kulturpalats" som ligger på Himmelska fridens torg, så HELA torget var avspärrat.
Men vi promenerade förbi på väg till Den Förbjudna Staden. Torget är 44 hektar stort och det går att samla 500 000 människor på torget. Torget fick sin nuvarande storlek 1959.
På denna bild ser ni en av vakterna som står runt HELA torget. Byggnaden är Maos Mausoleum.

Himmelska fridens torg ligger precis framför porten, som heter Tian'anmen, till den Den Förbjudna Staden.
Tian'anmen betyder Den himmelska fridens port. 34 m hög och är ursprungligen från 1400-talet. Den är en viktig symbol för både det historiska och det moderna Kina.
På var sida om Maos porträtt står det "slogans" som guiden kallade det. Tankespråk står det i min guidebok.
Till höger står det: Länge leve samförståndet mellan folken på jorden
och till vänster: Länge leve Folkrepubliken Kina.


Det pågår renoveringar i Den Förbjudna Staden. Det officiella namnet numera är Palatsmuseet, då det inte är förbjudet för vanligt folk längre att beträda staden. "Staden" har en yta på 720 000 kvadratmeter.

Den Förbjudna Staden var ursprungligen Ming- och Qingkejsarnas residens. 24 kejsare har regerat landet härifrån. Palatset fördigställdes år 1420 och har både officiella byggnader och bostads byggnader. Totalt ca 800 byggnader och skall enligt sägen innehålla 9999 rum. Enligt sägen kan bara himlen innhålla 10 000 rum samt att 9 är ett heligt tal.

Jag kommer att skriva mera senare... lägger ut några bilder istället just nu.




Vill ni se en filmsnutt: Klicka här
Vi tittade lääänge och han sov verkligen.

Kommentarer
Postat av: Moster Britten

Tänk vad mycket spännande ni får vara med om. Och även vi här hemma. Ser att min lektion fortsätter i dag. Mina arbetskamrater följer ju spänt med på er resa. Även dom tycker att det är en spänande upplevelse och frågar ständigt om nyheter. Jag är fortfarande löjligt glad att all teknik fungerar så bra. Förmiddagarna går åt att kolla om det händer nått nytt på Li:s blogg. Ha det bra och ni vet ... ta hand om varandra./ Britt

2007-03-08 @ 09:07:29
Postat av: mormor Inger m.f.

Jag säger godmorgon igen, Vi ser att Ni har hunnit vara ute en sväng. Det var synd att Ni inte fick besöka Himelska fridens torg, det ska vara en upplevelse. Men Ni kanske kan se torget när ni är tillbaks i Beijing, då får även Li vara med.Kram

2007-03-08 @ 09:10:21
Postat av: Eva

Hej!

Jätte kul att vi har möjligheten att följa er resa inför den stora dagen! Era dagar verkar vara fullbokade vilket jag hoppas gör att tiden går fort för er inför måndagens händelser. Det ska bli kul att få se allt ni shoppat när ni är hemma igen tillsammas med Li. Kramar Eva

2007-03-08 @ 12:52:48
Postat av: Edströms

Tänk att äntligen är ni på er livs resa, å vi vet hur spännande det känns o allt pirr i magen.
Har ni nypit er i armen så ni fattar att det är verklighet. Kul att ni får bekanta er med landet lite innan ni får er prinsessa i era famn.
Tänk vad nära det är nu- 4dagar.
komihåg att njuta av varandra dessa dagar!!!!! Anders Ellenor Markus

2007-03-08 @ 15:47:42
Postat av: Linda


Sängarna är super duper sköna. Jag har hälsat Tussi och hon hälsar tillbaka.

Vi var faktikt och åt på Kina resturang i dag, det var riktigt gott. Tänkte lite extra på er när jag åt mina friterade bläckfiskar och en massa annat.:)Tjejerna hälsar.:)

2007-03-08 @ 22:00:17
Postat av: Berit

Vad ni får uppleva mycket.
Man skulle kunna kalla det för äventyr i äventyret...eller...?
Har ni filmat mycket?
Kram

2007-03-09 @ 15:26:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback